Európske banky by nemali čakať na spásu od ECB

Európske banky by nemali čakať na spásu od ECB
 Európske banky čelia veľkému politickému tlaku. K tomu pridajme voľby vo Francúzsku, Veľkej Británii a Nemecku, ktoré môžu úplne zmeniť európsku ekonomiku.

A americký prezident chce meniť reguláciu celého sektora v USA. Bankári tak žijú v neistých časoch a investorom často nie sú schopní uspokojivo odpovedať na ich otázky.

Jednu vec ale európske banky urobiť môžu - vziať si príklad z finančných inštitúcií na Wall Street a zlepšiť takzvanú operačnú páku, konštatuje Asset Management.

Teoreticky ide o jednoduchú vec. Čím viac znížite fixné náklady, o to viac sa rast výnosov premietne do ziskov. Inak povedané, dôjde k zlepšeniu operačnej páky.

Brian Moynihan z Bank of America o nej pri zverejnení posledných štvrťročných výsledkov hovoril niekoľkokrát a investorom sa plány na znižovanie fixných nákladov páčia, ale v praxi je pomerne zložité to dosiahnuť.

Marže európskych bánk sú pod tlakom zo strany novej regulácie, ktorá zvyšuje ich náklady. K tomu pridajme zložité systémy odmien a negatívne sadzby, ktoré tlačia nadol úrokové sadzby.

Reštrukturalizácia bánk v Európe pokračuje len veľmi zvoľna a tým najväčším po roku 2012 klesajú výnosy rýchlejšie ako náklady. Ich zisky očistené o opravné položky a rezervy tak klesli asi o 15%.

Vedenie bánk sa snaží problém riešiť. V čase, keď rastie pravdepodobnosť rastúcich sadzieb v USA a v eurozóne sa lepší ekonomický výhľad, hovoria niektoré banky o ďalšom znižovaní nákladov.

Napríklad Credit Suisse Group by rada zvýšila výnosy, ale zároveň chce osekať náklady o 1 miliardu frankov.

Iné banky sa chystajú zamerať najmä na bonusy, alebo menia štruktúru svojich záväzkov tak, že budú dlhodobo financovať za nízke sadzby a ak na trhu dôjde k rastu sadzieb, prejaví sa to priamo na zvýšení ziskovosti banky.

V tom im pomáhajú centrálni bankári, ktorí bankám ponúkajú lacné financovanie. Je zrejmé, že veľa záleží práve na ďalšom vývoji sadzieb na trhu.

Analytici JPMorgan Chase nečakajú, že ECB zvýši sadzby skôr ako na konci roka 2018. Zároveň však poukazujú na rast krátkodobých sadzieb na trhu.

Tie by sa podľa ich očakávania mali na konci tohto roka dostať do pozitívnych hodnôt. Z toho pramení aj optimizmus na akciovom trhu - akcie európskych bánk za posledných šesť mesiacov posilnili približne o 16%.

U európskych bánk teraz existuje skôr tlak na zvýšenie výnosov než na ďalšie osekanie nákladov. Avšak aj napriek tomu by sa mohli poučiť z vývoja v USA. Americké trhy sú vo výbornej kondícii, rastú príjmy z obchodovania, rastú sadzby.

Americké finančné inštitúcie z toho ale ťažia rozdielnou mierou. Goldman Sachs si nevedie najlepšie, opak platí o Morgan Stanley, kde prebehla razantné reštrukturalizácie.

Samotné čakanie na rast sadzieb nestačí. Bank of America ukazuje cestu aj bankám európskym: Znížiť celkový počet zamestnancov, zvýšiť počet tých, ktorí pracujú priamo s klientmi, spojiť aktíva súvisiace s investíciami do realít.

Európska politika môže byť pre banky hrozbou, ale efektívna správa ich nákladov im môže veľa uľaviť.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švajčiarska centrálna banka vo štvrťroku zvýšila zisk

Prečo by sme mali investovať cez Asset Management