Švajčiarska centrálna banka vo štvrťroku zvýšila zisk

Švajčiarska centrálna banka vo štvrťroku zvýšila zisk
sa Švajčiarska centrálna banka v prvých troch mesiacoch tohto roka zvýšila zisk o takmer dve pätiny na 7,9 miliardy švajčiarskych frankov. Za rastom stáli príjmy z rozsiahlych devízových rezerv, ktoré švajčiarska národná regulátor nahromadil v rámci snahy o oslabenie domácej meny. Informuje Asset Management.

SNB u svojich devízových rezerv vykázala zisk 5,3 miliardy švajčiarskych frankov v porovnaní s čiastkou 1,2 miliardy pred rokom. Ďalších 2,2 miliardy frankov jej priniesol nárast hodnoty zlatých rezerv. SNB získala aj 466,4 milióna frankov zo zápornej úrokovej sadzby zavedené na peniaze, ktoré si u nej ukladajú komerčné banky.

Hlavným mandátom SNB je podobne ako v prípade Českej národnej banky starať o cenovú stabilitu vo svojej krajine, a nie vytvárať zisky. Pokiaľ ale SNB niečo zarobí, ide časť týchto peňazí vláde v Berne. Na devízových rezervách, negatívnych úrokoch a zlate zarábala SNB aj vlani.

Záporná depozitné sadzba SNB je spoločne s jej intervenciami na devízovom trhu kľúčovou súčasťou snahy SNB brániť nadmernému rastu domácej meny, ktorej silný kurz má negatívny vplyv na švajčiarsku exportne orientovanú ekonomiku. 

Kurzový záväzok na švajčiarskom franku ukončili švajčiarski centrálni bankári nečakane v januári 2015. Analýzy dát o účtoch na videnie ukazujú, že SNB z trhu neodišla.

V tomto roku minula za intervencie na menovom trhu v priemere 2,5 miliardy CHF týždenne, takmer dvojnásobok toho čo v rovnakom období pred rokom, píše agentúra Reuters.

Súvisieť to môže s rastúcou nervozitou pred prvým kolom francúzskych prezidentských volieb, ktoré prebehli minulú nedeľu. Investori v obavách z výsledku veľmi tesného predvolebného súboja preferovali útek do bezpečia, čo znamenalo vyšší záujem o frank.

Švajčiarska mena je spolu s japonským jenom považovaná za bezpečné útočisko v čase zvýšenej neistoty na trhoch.

Devízové ​​rezervy SNB narástli ku koncu marca na 683,18 miliardy CHF z 668,33 miliardy CHF v predchádzajúcom mesiaci a presahujú veľkosť švajčiarskeho HDP.

Pre porovnanie, devízové ​​rezervy ČNB vzrástli ku koncu marca na 122,62 miliardy EUR z revidovaných 105,55 miliárd na konci februára.

ČNB ukončila kurzový záväzok na českej korune vo štvrtok 6. apríla, a po tri a pol roka tak umožnila českej mene posilniť za 27 KČ za euro.

Od začatia intervencií v novembri 2013 do konca februára ČNB intervenovala na devízovom trhu v objeme zhruba 1,5 bilióna korún, celkové odhady hovoria o dvoch biliónoch korún. Devízové ​​rezervy ČNB by tak mohli predstavovať v súčasnosti zhruba 70 percent HDP.

ČNB devízové ​​rezervy tiež investuje, kupuje štátne dlhopisy Nemecka, Holandska alebo Francúzska. Časť má tiež v amerických dolároch, kanadských dolároch, britských librách a švédskych korunách. Zlato centrálna banka v súčasnosti nenakupuje.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Európske banky by nemali čakať na spásu od ECB

Podcenené akcie sú zaujímavou investičnou príležitosťou

Prečo by sme mali investovať cez Asset Management