Podcenené akcie sú zaujímavou investičnou príležitosťou



Čo nie je výnosné dnes, môže byť výnosné zajtra. Tvrdí Poradenstvo pre podnikateľov. Túto stratégiu bezozbytku využívajú aj niektoré fondy. Portfólio manažéri týchto fondov systematicky vyhľadávajú po celom svete "prehliadané, nechcené a nemilované" firmy, ktoré sú neodôvodnene mimo záujem hlavného investorského prúdu.

Potom čakajú, až príde ich čas, aby ich s výrazným ziskom predali. Táto stratégia je dlhodobo veľmi úspešná.

Úspešná stratégia prehliadaných firiem

Málokto má odvahu ísť proti hlavnému prúdu, nenasledovať dav. Ale neraz sa potvrdilo, že zachovanie si vlastného úsudku a chladné hlavy je tou správnou cestou, ako zarobiť.

Investičné Fondy, ktoré vsádzajú na silne pragmatický a trpezlivý investičný prístup s detailným zameraním na analýzu jednotlivých podceňovaných alebo prehliadaných firiem, sú pre investorov z výkonnostného hľadiska veľmi zaujímavé.

Zásadne nenakupujú to, čo je trendy, ale idú do hĺbky, idú po diskontných cenách, snaží sa nájsť medzeru, zľavu a niekedy aj chybu trhu. Práve taký okamih je ten správny čas na nákup.

Potom už stačí počkať na správnu chvíľu, ktorá skôr alebo neskôr určite príde. Akcie také firmy sa preto predávajú až v okamihu, keď aj ostatní investori precitnú a akcie odrážajú skutočnú hodnotu firmy.

Investičné príklad - japonská spoločnosť Shimano

Prístup fondu k nákupu "nechcených" akcií možno demonštrovať na udalostiach spojených so zemetrasením a cunami v Japonsku pred šiestimi rokmi. V tej dobe kurz radu akcií japonských spoločností výrazne klesol. Pri všetkých však tento pokles nebol na mieste.

Napríklad akcie firmy Shimano Inc., ktorá vyrába prevodovky a cyklistické príslušenstvo, klesli až o 12%. Pritom Shimano Inc. je vďaka svojej špecializácii prevažne exportérom a na japonskom trhu je závislá minimálne.

Túto príležitosť k nákupu využil napríklad fond First Eagle Amundi International. Pokles spoločnosti Shimano Inc. bol veľmi skoro vymazaný. Od marca 2011 akcie posilnili o viac ako 300%.

Stavte na First Eagle

Príkladom fondov, ktoré sa zameriavajú na podcenené akcie, sú fondy First Eagle Amundi International Fund a First Eagle Amundi Income Builder Fund. Investovanie by ale nemalo byť krátkodobou záležitosťou. Odporúčaná doba investície do týchto fondov je minimálne päť rokov.

Spoľahnite sa na profesionálov

Spoločnosť Start Solutions predstavila v minulom roku veľmi zaujímavý produkt - PAMM účet, ktorý je vhodný pre klientov, ktorí nemajú čas, chuť alebo znalosti spravovať svoje finančné úspory.

Klient prenecháva rozhodnutie o zložení svojho investičného portfólia odborníkom, ktorí priebežne vyhodnocuje situáciu na finančných trhoch.

Každý štvrťrok klient dostane súhrnnú správu o vývoji hodnoty portfólia a o operáciách v ňom vykonaných.

Súčasťou tejto správy je aj komentár portfólio manažéra, informácie o zložení aktív a samozrejme o dosiahnutom zhodnotenie. Tento produkt dnes využíva už viac ako 900 investorov, čím sa zaradil medzi najžiadanejšie investičné produkty na slovenskom trhu.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Európske banky by nemali čakať na spásu od ECB

Prečo by sme mali investovať cez Asset Management